Избор на детски шишета и чаши – BPA-, BPS- и BPF-free

Детски шишета BPA-, BPS- и BPF безопасност

Детски шишета – безопасни ли са и как да изберем правилното шише за нашето бебе? Какво е BPA-, BPS- и BPF и защо не трябва да се използват при производството на детски продукти за хранене?

BPA-, BPS- и BPF са съкращения за химикали, които се използват често в пакетирани храни, включително детски продукти. Разберете какво представляват те, как точно са вредни и къде може да ги откриете, за да предпазите вас и вашите деца.

BPA е наименованието на химикала бисфенол А, който се използва в множество преработени храни. Той е свързан с нарушаване на хормоналните нива в организма, което потенциално води до повишен процент на затлъстяване в потребителите. Производителите на храни често го заменят с химически подобни вещества, наречени бисфенол S и F (BPS- и BPF). Скорошни проучвания установяват, че тези химикали са свързани с повишеното затлъстяване при децата. Бисфенол А (BPA) е особено известен със своите естроген-имитиращи свойства и се използва се в множество консервирани храни. Докато някои производители премахват това съединение от своите продукти, изследвания показват, че заместителите могат да са също толкова вредни. Бисфенол S (BPS) и бисфенол F (BPF) се произвеждат с цел замяна на BPA в алуминиевите кутии с пластмасова облицовка и касовите бележки.

BPA се добавя към пластмасата, за да създаде специален материал, наречен поликарбонатна пластмаса. Използва се за изработка на здрави и устойчиви материали за опаковки на храни, напитки, играчки и медицински изделия. Бисфенолът е създаден през 1891 г. и се използва в търговската мрежа от 50-те години на миналия век. Сега е един от най-произвежданите химикали в света, с цели 3,6 милиарда тона, произвеждани всяка година.

Проблемът е, че BPA може да бъде погълнат или абсорбиран чрез досег с кожата. Това означава, че децата редовно се излагат на контакт с него, посредством опаковките на храни и напитки. Най-големите притеснения за ефектите върху здравето, са свързани с въздействието му върху плода на майката и върху малките деца. Те имат все още недоразвита система за детоксикация на организма и последствията от това са по-високи нива на BPA в тялото им.

Веднъж попаднал в човешкото тяло, BPA имитира действието на хормона естроген и нарушава работата на ендокринната система. Това са жлезите, които произвеждат хормони, регулиращи метаболизма, растежа, сексуалната функция и съня. BPA и заместителите му в по-големи количества, могат да причинят проблеми с работата на черния дроб и бъбреците, както и с развитието на млечните жлези.

Трябва да се има в предвид, че проучванията на тези химикали, провеждани върху плъхове, включват много по-високи дози, отколкото е изложена широката общественост. Въпреки това, има опасения, че нивата на BPA, които се натрупват при кърмачета, могат да имат неблагоприятни последици за развитието. И те да доведат до нарушения в нервната и имунната система.

Най-добрият начин да се избегне излагането на ефектите на бисфенол, е чрез намаляване на консумацията на преработени и консервирани храни. Също така, чрез спирането на полуготови ястия за микровълнова фурна, които се разпространяват в поликарбонатни контейнери, източници на бисфенол.

Последните години, производителите на бебешки шишета и детски чаши, произвеждат своите продукти, като не използват BPA в техните продукти. Всички те се рекламират с надписи, като: Безопасни бебешки шишета, Шишета против колики, Бебешки шишета безопасни за употреба и др. Потребителите толкова свикнаха с логото BPA FREE, че вече даже и не му обръщат внимание, защото се приема, че всички продукти за бебета и деца са такива. Фирмите хвърлят много средства за тестове, които да доказват, че продуктите им са безвредни. От друга страна, последните изследвания доказват вредното въздействие и на BPS и BPF. Много са малко производителите, чиито изделия да отговарят на най-съвременните стандарти за безопасност при използваните материали.

Шведската фирма TWISTSHAKE предлага продукти за бебешко и детско хранене, които използват най-безопасните материали, несъдържащи BPA-, BPS- и BPF. Избирайки бебешките шишета и детски чаши на TWISTSHAKE, Вие може да се напълно спокойни, че сте избрали правилните продукти за Вашето съкровище.

Twistshake предалага пълната гама от продукти за хранене, които да са с Вас от първият ден на раждането, като:

Безопасни бебешки шишета за хранене
Биберони различни размери
Детски чаши за пиене
Залъгалки и чесалки
Чинийки, купички и прибори за хранене на деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *