Как да разберете, че бебето Ви е готово за захранване?

Захранване на бебе, съвети кога да започнем

Захранване на бебе, избор на подходящ период, как да разберем дали бебето е готово за твърда храна?

Въвеждането на храни, различни от млякото, в менюто на бебето, е ключов момент в ранния му живот. Всеки родител си задава въпроса: Кога да спра с кърменето или с храненето от бебешко шише? Съществуват важни утвърдени правила, които трябва да знаете, преди да започнете да купувате бебешка храна. Обикновено времето за заместване на млечната храна с други алтернативи, настъпва между 4-тия и 6-тия месец. Но точният момент, когато това трябва да се случи, зависи от здравето и нуждите на Вашето бебе. Старайте се да не вземете прибързани решения в това отношение, без да сте се консултирали с доктора на бебето. Възможно е то да не е напълно готово да се храни частично или изцяло с бебешка храна. Един от най-разпространените подходи е кърменето или пиенето на млечна формула да продължи след 4-тия месец, независимо от това дали сте започнали с друг тип храна, или все още не. Различните бебета са готови да спрат с кърмата по различно време.

Ето нашите 5 признака, които могат да ви подскажат, че вашето бебе е готово за прием на бебешка храна:

Бебето може да седи в столчето си и да държи главата си изправена
Има интерес и наблюдава заобикалящите предмети, включително храната, която вижда. Иска да пробва и се протяга към храна около него.
Рефлексът на езика му да избутва и изплюва всичко от устата му, е изчезнал
Ако продължава да е гладно, дори след хранене с редовното количество мляко, равняващо се приблизително на 8-10 кърмения на ден
Достигнало е тегло, поне двойно на теглото при раждане
Ако бебето е достигнало всички тези моменти от развитието си и сте се консултирали с неговия лекар, можете да започнете с новото меню. Постепенно заменяйте досегашната изцяло течна храна, с новата. Не забравяйте, че не трябва да прибързвате с този процес. Голяма част от бебетата са напълно готови да започнат да приемат т.н. твърда храна между 5-тия и 6-тия месец, но не и преди 4-тия месец.

Шведската фирма Twistshake предлага всичко необходимо, за да започнете правилното захранване на Вашето бебе. Можете сами да си приготвяте храната за него с многофункционалният уред за бебешка храна 6-в-1. Можете също така да изберете и подходящите вилички и лъжички, които са специално пригодени за захранване на бебета.

В някоя от следващите статии ще обърнем специално внимание на темата за Захранване водено от бебето, и там ще представим залепващите чинийки и купички за хранене.

А дотогава помнете – Това е съвсем ново изживяване за Вашето мъниче и то има нужда от цялото Ви внимание и търпение. Захранването не трябва да се превръща в стресиращо изживяване за бебето и майката, така че оставете детето си – то само ще Ви покаже какво и как най-добре да направите.